Hujung Februari yang lalu Asiyah diuji bila kedua-dua putra dan putri dijangkiti HFMD. HFMD tu nama penyakit yang disebabkan virus. Tandanya biasa bila keluar ruam atau lepuh di tangan dan kaki. Dalam mulut pulak, biasanya keluar ulser yang sakit.

Mulanya diorang kena HFMD ni bila Luqman demam hari Isnin malam Selasa, 18 Februari. Tapi demamnya tak lama pun. Pagi Selasa esoknya Luqman dah sihat dan tak demam langsung. Aktifpun macam biasa, Asiyah siap bawa dia pergi jumpa kawannya untuk homeschooling lagi.

Hari Selasa malam, Muadzah pula yang demam. Muadzah demam sampai pagi Rabu. Pagi tu bila Muadzah dah kurang demam, Asiyah perasan naik ruam-ruam di badan Muadzah. Tak lama lepas tu, makin banyak pula ruam timbul. Tapi, Asiyah rileks lagi, sebab kalau tengok dekat Muadzah memang tak nampak obvious HFMD.

Asiyah terperasan lain macam bila nampak merah-merah ruam di kaki Luqman. Terus Asiyah cek dua-dua kaki, ada. Cek tangan, ada. Luqman punya jelas, memang sangat jelas ada di tangan dan kaki sahaja. Lepas tu, terus cek Muadzah punya badan, naik bintik-bintik berair, tapi tak sama dengan Luqman.

Ruam di tangan luqman, jelas sangatkan?
                                                                                                        

Dah..hati Asiyah memang tak sedap dah. Dalam hati memang berharap, biarlah chicken pox, asalkan jangan HFMD. Asiyah terus whatsapp Walid diorang, bagitau nak kena ke klinik ni, diorang macam kena HFMD atau chicken pox ni. Tengahari tu juga kami bawa diorang ke klinik dan disahkan HFMD. Doktor suruh kuarantin 2 minggu. Di klinik Asiyah isi borang kes HFMD, ambil ubat spray pelega untuk ulser mulut, bayar dan terus balik. Oh, sempat lagi Asiyah pergi beli makanan tengahari, tapi budak-budak tunggu dalam kereta je. Dah start kena kuarantin kan.

Balik rumah je terus Asiyah set minda, kena duduk rumah diam-diam selama 2 minggu. Maka, bersabar jelah. Esoknya Asiyah maklumkan pada family. Diorang semua ada bagi beberapa tips dan apa yang kena buat masa budak-budak kena HFMD. Asiyah buat hampir kesemua tips-tips yang disarankan dan alhamdulillah, hari keempat bintik-bintik berair Muadzah kering betul dah dan Luqman punya makin berkurang. Tips ni Asiyah akan share di hujung artikel ye.

Bila tengok anak-anak dah makin sihat dan lepuh Muadzahpun makin kering, Asiyah terus whatsapp kawan Asiyah, Dr Adilah doktor (bakal pakar) bahagian peadiatric (kanak-kanak).

Asiyah tanya, “Biasanya lepas budak-budak clear HFMD, berapa lama lagi pastu diorang kena kuarantin?”.

Asiyah tanya siap-siap sebab Asiyah tak tahu pasal fasal jangkitan HFMD. Sebab kalau chicken pox, fasa jangkitan tu masa fasa tengah kering tu.

“Bila dah clear, dah tak perlu kuarantin. Masa jangkitan waktu hari ke 2 hingga hari ke 5 je” jawab Dr Adilah.

Asiyah tanya lagi “Clear tu maksudnya lepuh tu dah kering ke?”.

Dr Adilah jawab “Bila takde lepuh atau ruam baru”.

Jadi, hari Ahad tu (Hari Kelima), Asiyah dah yakin yang diorang dah betul-betul sihat. Cuma Asiyah masih kuarantin diorang sampai seminggu. Yela, tak sampai hati nak jangkitkan anak orang lain dengan HFMD, sebab kita sendiri dah rasa peritnya bila anak kena HFMD.

Lepuh-lepuh Muadzah dah kering, yeay, alhamdulillah!
                                                                                              
Hari keempat, ruam di tangan Luqman dah clear

Asiyah nak share sikit beberapa tips penjagaan yang Asiyah dapat dari pengalaman orang lain dan yang Asiyah buat untuk mempercepatkan ruam dan lepuh kering.

1. Pastikan anak-anak mendapat air yang cukup.

Biasanya anak-anak akan kurang makan dan minum sebab ada ulser yang sakit dalam mulut. Jadi, apa Asiyah buat, awal-awal Asiyah dah bagitau suami, minta belikan beberapa makanan yang Asiyah confident anak-anak akan makan dan takkan menolak. Awal-awal tu Asiyah bagi anak-anak air masak, tapi sebab diorang menolak, Asiyah buat air jus untuk diorang.

Pastu kalau anak yang menyusu, please banyakkan menyusu. Muadzah memang Asiyah kerap susu

Nilah antara tips terpenting. Please pastikan anak-anak minum banyak air untuk pastikan diorang tak perlu ke hospital tambah air dalam badan.

2. Pastikan anak-anak makan walaupun sikit.

Sarapan pagi Asiyah bagi anak-anak makan cereal macam koko krunch tu dengan susu. Ni Asiyah beli semata-mata nak bagi diorang makan masa sakit ni je.

3. Asiyah sapu balm skeenz bagi anak lega sikit.

Asiyah memang tak ambil calamine lotion dari klinik, sebab dah ada balm skeenz kat rumah. Asiyah sapu setiap hari terutamanya dekat Muadzah. Hari pertama sapu, memang dia keluar habis lepuh-lepuh tu pada hari kedua. Masuk hari ketiga, lepuh-lepuh Muadzah dah mula kering. Ruam Luqman pun dah berkurang.

ni la balm skeenz penyelamat tu. Hampir habis satu bekas guna masa diorang HFMD
                                                                      

4. Spray mulut pelega ulser.

Ni Asiyah beli dari klinik. Beli sesiap kot anak-anak meragam sebab ulser, sebab masa di Klinik tengok ulser Muadzah memang banyak. Luqman kurang sikit. Tapi…Asiyah tak gunapun spray ni, hasil tips no 1 dan 2, anak-anak takada masalah makan dan minum.

5. Bersihkan rumah dengan antiseptik.

Asiyah memang basuh semua mainan diorang dengan dettol. Carpetpun Asiyah gigih basuh sendiri dengan sabun dan dettol. Carpet memang Asiyah nak cuci sendiri, sebab masa banyak ulser dalam mulut, Muadzah punya air liur banyak meleleh. Jadi, tak nak bagi berjangkit, memang kena basuh lah. Tuala, baju, cadar, hatta bantalpun semua Asiyah basuh dengan dettol. Bantal yang tak boleh basuh Asiyah sidai di tengah panas matahari terik. Tilam dan katil yang tak larat angkat Asiyah spray dengan air berisi dettol. Lastly, lantai memang mop dengan dettol

sesi rendaman dengan air dettol
                                                                                                                  

Gigih Asiyah basuh carpet tau
                                                                                                              

6. Pastikan anak-anak basuh tangan selalu.

Kalau mampu, belilah sabun tangan yang ada antiseptik. Asiyah guna sabun tangan dettol dan Asiyah rutinkan anak-anak basuh tangan dengan sabun setiap kali habis urusan di toilet, sebelum makan, lepas main benda kotor. Tapi lepas kena HFMD ni, memang kena lagi kerap basuh tangan.

Alhamdulillah, syukur sangat-sangat juga anak-anak kena HFMD serentak, mudah kerja Asiyah as ummi, anak-anakpun tak kena kuarantin lama-lama. Lain artikel Asiyah cerita macammana diorang boleh dapat HFMD serentak. Tunggu ye.

Untuk ibubapa yang sedang diuji dengan anak yang dapat HFMD, Asiyah doakan semoga bersabar dan boleh amalkan tips-tips yang Asiyah kongsikan. Semoga anak-anak cepat sihat ya.

Akhir sekali, tolong, tolong, TOLONG kuarantin anak-anak sampai betul-betul sihat ye.